Neural Networks MCQ Questions And Answers

11. Which of the following is true for neural networks?

  1. It has a set of nodes and connections
  2. A node could be in an excited state or non-excited state
  3. Each node computes it’s weighted input
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: Neural networks has a set of nodes and connections where each node computes it’s weighted input and a node could be in an excited state or non-excited state. So all of the above is correct.

12. Backpropagation is a learning technique that adjusts weights in the neural network by propagating weight changes

  1. Backward from sink to source
  2. Forward from source to sink
  3. Backward from sink to hidden nodes
  4. Forward from source to hidden nodes

Answer : A
Explanation: Backward from sink to source.

13. An auto-associative neural network is:

  1. A neural network that contains no loops
  2. A neural network that contains feedback
  3. A neural network that has only one loop
  4. A single layer feed-forward neural network with pre-processing

Answer : B
Explanation: An auto-associative neural network is a neural network that contains feedback.

14. Which one of the following is a blind search

  1. Depth-search first
  2. Best-first search
  3. Depth-first search
  4. Best-search-first

Answer : C
Explanation: Depth-first search is a blind search.

Computer Networks MCQ Questions And Answers

15. Chance nodes and decision nodes are represented by _____ and _____ respectively

  1. Disks and squares
  2. Squares and circles
  3. Circles and Triangles
  4. Circles and squares

Answer : D
Explanation: Chance nodes and decision nodes are represented by Circles and Squares respectively.

16. The fundamental unit of the neural network is

  1. Neuron
  2. Brain
  3. Nucleus
  4. Dendrites

Answer : A
Explanation: Neurons are the fundamental units of the neural network.

17. How many types of Artificial Neural Networks?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer : A
Explanation: There are two Artificial Neural Network topologies : FeedForward and Feedback. So, option A is correct.

18. Slots and facets are used in

  1. Rules
  2. Frames
  3. Semantic Networks
  4. All of the above

Answer : B
Explanation: Slots and facets are used in frames.

19. A methodology used to develop behavior-based autonomous agents

  1. Descriptors
  2. Behavior modeling
  3. Behavior engineering
  4. Auto engineering

Answer : C
Explanation: The correct answer is behavior engineering which is a methodology used to develop behavior-based autonomous agents. In neural networks, autonomous agent implements autonomy, social ability and reactivity.

20. Which of the following neural networks uses supervised learning?

(A) Multilayer perceptron
(B) Self-organizing feature map
(C) Hopfield network
  1. (A) only
  2. (B) only
  3. (A) and (C) only
  4. (A) and (B) only

Answer : A
Explanation: (A) only

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply