Project Management MCQ Questions And Answers | Software Project Management MCQ

The following quiz “Project Management MCQ Questions And Answers” provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Project Management. These Project Management MCQs are also Interviews (campus interview, walk-in interview, company interview), Placement or recruitment, entrance examinations, and competitive examinations oriented. You can practice the below questions to improve your Project Management skills. You can click on the View Answer button to check the answer. Let’s solve this Project Management MCQ Questions And Answers Quiz. Software project management is the art and science of planning and supervising software projects. It is a sub-discipline of project management in which the complete procedure of software development from requirement gathering to testing and maintenance is carried out according to the execution methodologies.

You can practice these Project Management MCQs here and if you want a pdf of Project Management MCQ Questions And Answers, we will provide a downloading link here soon so please keep visiting here for further modifications.

1. Which of the following is not a project management goal?

  1. Avoiding customer complaints
  2. Keeping overall costs within budget
  3. Delivering the software to the customer at the agreed time
  4. Maintaining a happy and well-functioning development team

Answer : A
Explanation: Avoiding customer complaints is not a project management goal. The project management goals are: Keeping overall costs within budget, Maintaining a happy and well-functioning development team and Delivering the software to the customer at the agreed time.

2. What is the first step in project planning?

  1. Determine the budget
  2. Determine project constraints
  3. Inspect the deliverables
  4. Establish the objectives and scope

Answer : D
Explanation: The first step in project planning is to establish the objectives and scope. So option D is correct.

3. A project is anything which is

  1. Not implicitly expressed
  2. Not a physical objective
  3. Implicitly expressed
  4. Social acceptability

Answer : C
Explanation: A project is anything which is implicitly expressed.

4. Process framework activities are populated with

  1. Milestones
  2. QA Points
  3. Work Products
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: Process framework activities are populated with Milestones, QA Points, Work Products. So All of the above option is correct.

5. Which of the following is not an effective software project management focus?

  1. People
  2. Popularity
  3. Product
  4. Process

Answer : B
Explanation: Popularity is not an effective software project management focus. The four P’s of effective software project management are: People, Product, Process and Project.

Cryptography and Network Security MCQ Questions And Answers

6. The reason for software bugs and failures is due to

  1. Software developers
  2. Software companies
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above

Answer : C
Explanation: Bugs from software developers side is no new thing and software companies are responsible for making policies and providing working atmosphere for the software development, so companies become a part of software development process and due to this, Software developers as well as Software companies both can be a reason for software bugs and failures.

7. According to the Project Management Institute (PMI), project management is defined as “the application of knowledge, _____, _____, and techniques to project activities to meet the project requirements”.

  1. Skills, Tools
  2. Skills, Analysis
  3. Tools, Analysis
  4. Analysis, Theories
  5. Skills, Theories

Answer : A
Explanation: According to the Project Management Institute (PMI), project management is defined as “the application of knowledge, Skills, Tools, and techniques to project activities to meet the project requirements”.

8. During project estimation, project manager estimates following

  1. Project duration
  2. Project effort
  3. Project cost
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: During project estimation, project manager estimates following: Project duration, Project effort, Project cost. So All of the above option is correct.

9. Project managers have to assess the risks that may affect a project

  1. True
  2. False

Answer : B
Explanation: Risk management involves anticipating risks that might affect the project schedule or the quality of the software being developed, and then taking action to avoid these risks and project managers don’t have to assess the risks that may affect a project.

10. Different activity of a project management is

  1. Project planning
  2. Project monitoring
  3. Project control
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: Different activities of a project management are: Project planning, Project monitoring, Project control. So All of the above option is correct.

Leave a Reply