Project Management MCQ Questions And Answers | Software Project Management MCQ

21. Which paradigm structures a team loosely and depends on individual initiatives of the team members?

  1. Synchronous paradigm
  2. Random paradigm
  3. Open paradigm
  4. Closed paradigm

Answer : A
Explanation: Synchronous paradigm structures a team loosely and depends on individual initiatives of the team members. So option A is correct.

22. Which of these is true ?

  1. Generic products are produced by organization and sold to open market
  2. Generic products and customized products are types of software products
  3. Customized products are commissioned by particular customer
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: Generic products are produced by organization and sold to open market, generic products and customized products are types of software products and customized products are commissioned by particular customer, all of them are correct.

23. The process each manager follows during the life of a project is known as

  1. Manager life cycle
  2. Project Management
  3. Project Management Life Cycle
  4. None of the above

Answer : C
Explanation: The process each manager follows during the life of a project is known as Project Management Life Cycle.

24. The model serves as the basis for the creation of ________ for the Software.

  1. Specifications
  2. Testing
  3. Maintenance
  4. Design

Answer : A
Explanation: The model serves as the basis for the creation of Specifications for the Software.

25. Which of the following activity is undertaken immediately after feasibility study and before the requirement analysis and specification phase?

  1. Project Monitoring
  2. Project Planning
  3. Project Control
  4. Project Scheduling

Answer : B
Explanation: Project Planning is undertaken immediately after feasibility study and before the requirement analysis and specification phase.

Software Engineering MCQ Questions And Answers

26. A 66.6% risk is considered as

  1. High
  2. Low
  3. Very Low
  4. Moderate

Answer : A
Explanation: The probability of the risk might be assessed as very low (<10%), low (10–25%), moderate (25–50%), high (50–75%), or very high (>75%). So in this case, the risk is considered high because it comes in the range (50-75%).

27. Small agile teams have no place in modern software development

  1. True
  2. False

Answer : B
Explanation: False statement.

28. Which one of the following is not a software process quality?

  1. Productivity
  2. Timeliness
  3. Visibility
  4. Portability

Answer : D
Explanation: Portability is not a software process quality but it is a software product quality which means software can run on different hardware platforms or software environments.

29. Which of the following is/are main parameters that you should use when computing the costs of a software development project?

  1. Travel and training costs
  2. Hardware and software costs
  3. Effort costs (the costs of paying software engineers and managers)
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: All of the above like Travel and training costs, Hardware and software costs, and Effort costs (the costs of paying software engineers and managers) are main parameters that you should use when computing the costs of a software development project.

30. When can selected common process framework activities be omitted during process decomposition?

  1. When the project is extremely small in size
  2. Never the activities are invariant
  3. Anytime the software is mission critical
  4. Rapid prototyping does not require their use

Answer : B
Explanation: Never, the activities are invariant.

Leave a Reply