JavaScript MCQ Questions and Answers

The following quiz “JavaScript MCQ Questions and Answers” provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to JavaScript. These JavaScript MCQs are also Interviews (campus interview, walk-in interview, company interview), Placement or recruitment, entrance examinations, and competitive examinations oriented. You can practice the below questions to improve your JavaScript skills. You can click on the View Answer button to check the answer if you needed. Let’s solve this JavaScript MCQ Questions and Answers Quiz.

You can practice these JavaScript MCQs here and if you want a pdf of JavaScript MCQ Questions and Answers, we will provide a downloading link here soon so please keep visiting here for further modifications.

01. JavaScript is which type of language?

  1. Object-Oriented
  2. Object-Based
  3. Assembly-language
  4. High-level

Answer : B
Explanation: JavaScript is not a pure OOP’s (object-oriented programming) oriented programming languages such as PHP, Java, or many other programming languages, although it is an object-based language. It is not OOP’s based language, because it doesn’t have three basic properties of object-oriented programming languages, such as polymorphism, encapsulation, and inheritance.

02. Inside which HTML element do we put the JavaScript?

  1. < script >
  2. < javascript >
  3. < js >
  4. < scripting >

Answer : A
Explanation: Java script code can be written inside < script > element. The < script > tag is used to contain javascript code.

03. JavaScript is _______ language.

  1. Application
  2. Scripting
  3. Programming
  4. None of These

Answer : B
Explanation: JavaScript is scripting language.

04. Which company developed JavaScript?

  1. Sun Microsystems
  2. IBM
  3. Bell Labs
  4. Netscape

Answer : D
Explanation: Netscape developed JavaScript.

05. Why do JavaScript and Java have similar names?

  1. JavaScript is a stripped-down version of Java
  2. JavaScript’s syntax is loosely based on Java’s
  3. They both originated on the island of Java
  4. None of the above

Answer : B
Explanation: Option B.

06. JavaScript is ______ Side Scripting Language.

  1. ISP
  2. Server
  3. Browser
  4. None of the above

Answer : C
Explanation: Option B.

07. In JavaScript, what is a block of statement?

  1. Conditional block
  2. Block that combines a number of statements into a single compound statement
  3. Both conditional block and a single statement
  4. Block that contains a single statement

Answer : B
Explanation: A block of statements can be understood as a set of zero or more statements. In general, a block of statement has a common definition “which combines one or a number of statements into a single statement for ease”.

08. Where is the correct place to insert JavaScript?

  1. Both the < head > section and the < body > section are correct
  2. The < body > section
  3. The < head > section
  4. None of the above

Answer : A
Explanation: Both the < head > section and the < body > section are correct.

09. Which of the following is not JavaScript Data Types?

  1. Undefined
  2. Number
  3. Boolean
  4. Float

Answer : D
Explanation: These are the JavaScript Data types: Number, String, Boolean, Object, Undefined.

10. Which of the following is the correct statement for comment in JavaScript?

  1. /*This is a comment*/
  2. $This is a comment$
  3. //This is a comment
  4. \\This is a comment

Answer : C
Explanation: Correct way is //This is a comment

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply