Data Science MCQ Questions And Answers

21. The applications of Data Science are

  1. Airline Route Planning
  2. Healthcare
  3. Fraud and Risk Detection
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: The applications of Data Science are: Airline Route Planning, Healthcare, Fraud and Risk Detection.

22. A correct way to preprocess the data When performing regression or classification is 

  1. Normalize the data → PCA → training
  2. PCA → normalize PCA output → training
  3. Normalize the data → PCA → normalize PCA output → training
  4. None of the above

Answer : A
Explanation: A correct way to preprocess the data When performing regression or classification is “Normalize the data → PCA → training”.

23. Which of the following uses data on some object to predict values for other object ?

  1. Inferential
  2. Predictive
  3. Exploratory
  4. None of the above

Answer : B
Explanation: A prediction is a forecast, but not only about the weather. Predictive uses data on some object to predict values for other object.

24. Point out the correct statement.

  1. Data has only qualitative value
  2. Data has both qualitative and quantitative value
  3. Data has only quantitative value
  4. None of the above

Answer : A
Explanation: Data belongs to the set of items and it has only qualitative value.

25. Which of the following is the common goal of statistical modeling?

  1. Inference
  2. Subsetting
  3. Summarizing
  4. None of the above

Answer : A
Explanation: Inference is the act or process of deriving logical conclusions from premises known or assumed to be true and it is the common goal of statistical modeling. So,option A is correct.

26. Which of the following is a branch of statistics?

  1. Descriptive statistics
  2. Industry statistics
  3. Inferential statistics
  4. Both A and C

Answer : D
Explanation: Both A and C is the correct answer

27. ______ is the basic data structure of pandas that can be thought of SQL table or a spreadsheet data representation.

  1. Series
  2. List
  3. Dataframe
  4. ndarray

Answer : C
Explanation: Dataframe

28. Advantages of Data Science are 

  1. Data Science is Versatile
  2. Abundance of Positions
  3. A Highly Paid Career
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: All of the above is the correct answer.

29. Which of the following is another name for raw data?

  1. Destination data
  2. Eggy data
  3. Machine learning
  4. Secondary data

Answer : B
Explanation: Raw data is sometimes reffered to as Eggy data because it has the potential to become “information,” but extraction, organization, and sometimes analysis and formatting for presentation are required for that to happen. So, option B is correct.

30. Disadvantages of Data Science are 

  1. Arbitrary Data May Yield Unexpected Results
  2. Data Science is Blurry Term
  3. Large Amount of Domain Knowledge Required
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: None

Leave a Reply