Data Science MCQ Questions And Answers

11. Which of the following statement is true?

  1. The nature of our business problem determines how outliers are used
  2. Outliers is a data point that is significantly close to other data points
  3. Outliers should be identified and removed always from a dataset
  4. Outliers can never be present in the testing dataset

Answer : A
Explanation: The nature of our business problem determines how outliers are used.

12. Which of the following function gives information about top level data?

  1. tail
  2. summary
  3. head
  4. None of the above

Answer : B
Explanation: The function head gives information about top level data and is very useful for working with lists, tables, data frames and even functions.

13. Which of the following approach should be used if someone can’t fix the variable?

  1. Non-stratify it
  2. Randomize it
  3. Generalize it
  4. None of the above

Answer : B
Explanation: None

14. Which of the following is good way of performing experiments in data science ?

  1. Measure variability
  2. Generalize to the problem
  3. Have Replication
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: Measure variability, generalize to the problem, have Replication all of the mentioned is good way of performing experiments in data science.

15. Which of the following technique comes under practical machine learning ?

  1. Bagging
  2. Forecasting
  3. Boosting
  4. None of the above

Answer : C
Explanation: From the above options, boosting is an approach to machine learning based on the idea of creating a highly accurate predictor and hence option C is correct.

16. CNN is mostly used for which type of data

  1. Structured Data
  2. Unstructured Data
  3. Both Structured and Unstructured
  4. None of the above

Answer : B
Explanation: CNN is mostly used for Unstructured Data.

17. Which of the following transforms can be performed with data value?

  1. log10
  2. cos
  3. log2
  4. All of the above

Answer : D
Explanation: Many common transforms can be applied to the data with R and hence all of the above is the correct answer.

18. Which of the following SGD variants is based on both momentum and adaptive learning?

  1. Adagrad
  2. RMSprop
  3. Adam
  4. Nesterov

Answer : C
Explanation: Adam is that SGD variant, which is a popular deep learning optimizer is based on both momentum and adaptive learning.

19. What is the work of a Data Architect?

  1. Utilize large data sets to gather information that meets their company’s needs
  2. Work with businesses to determine the best usage of the information yielded from data
  3. Build data solutions that are optimized for performance and design applications
  4. All of the above

Answer : C
Explanation: Data Architect: Data architects build data solutions that are optimized for performance and design applications and hence option C is correct.

20. A perfect negative correlation is signified by ____________

  1. 1
  2. -1
  3. 2
  4. 0

Answer : D
Explanation: A perfect negative correlation is signified by 0

Leave a Reply