Computer Graphics MCQ Questions And Answers

21. Sutherland Hodgeman algorithm is applied on

  1. Convex polygon
  2. Line segment
  3. Smooth curves
  4. Concave polygon

Answer : A
Explanation: On Convex polygon, Sutherland Hodgeman algorithm can be applied.

22. Raster graphics are composed of

  1. Paths
  2. Pixels
  3. Palette
  4. Dots

Answer : B
Explanation: Raster graphics are composed of pixels and so option B is correct.

23. Which controller is used to read each successive byte of data from the frame buffer?

  1. Design controller
  2. Data controller
  3. Display controller
  4. Digital controller

Answer : D
Explanation: Digital controller is used to read each successive byte of data from the frame buffer.

24. Which of the following are the features of Computer Graphics?

  1. Deletion and manipulation of graphical images by computer
  2. Creation and deletion of images by computer only
  3. Creation and manipulation of graphics by computer
  4. Creation of artificial images by computer only

Answer : C
Explanation: Creation and manipulation of graphics by computer is the the feature of Computer Graphics. So, option C is correct.

25. Which one of the following terms is used for the area of the computer captured by an application?

  1. Window
  2. Display
  3. Viewport
  4. None of the above

Answer : C
Explanation: The area of the computer captured by an application is called Viewport. The display method of the part selected or the design in which the selected element is viewed is called a viewport. So, option C is correct.

Advance Java MCQ Questions And Answers

26. If the magnitude of the curve slope is lesser than 1, then

  1. We can plot horizontal spans
  2. We can plot vertical spans
  3. Both (A) and (B)
  4. None of the above

Answer : B
Explanation: If the magnitude of the curve slope is lesser than 1, then we can plot vertical spans and if the magnitude of the curve slope is greater than 1, then we can plot horizontal spans.

27. Which of the following is not a component of the memory tube display?

  1. Collector
  2. Ground
  3. Flooding gun
  4. Liquid crystal

Answer : D
Explanation: The component of the memory tube display are: Flooding gun, Collector, Ground. So, Liquid crystal is not a component of the memory tube display.

28. We translate a two-dimensional point by adding

  1. Translation points
  2. Translation difference
  3. Translation distances
  4. None of the above

Answer : C
Explanation: We translate a two-dimensional point by adding translation distances.

29. Which of the following is the purpose for using clipping in computer graphics?

  1. Copying
  2. Adding graphics
  3. Zooming
  4. Removing objects and lines

Answer : D
Explanation: Clipping is a technique for removing objects, lines, and line segments that are outside of the viewing pane. Different types of clippings that are used in the computer graphics are: Point Clipping, Line Clipping, Area Clipping (Polygon Clipping), Curve Clipping, Text Clipping, Exterior Clipping. So option D is correct.

30. Which of the following is not the pattern of line?

  1. Dark line
  2. Dotted line
  3. Dashed line
  4. All of the above

Answer : A
Explanation: Dark line is not the pattern of a line. So option A is correct.

Leave a Reply